VA 15/8

Med projektet Female singersongwriters vill Susanne Fellbrinks få fram fler kvinnliga soloartister. Ett nätverk som ska inspirera låtskrivandet, men också vara en kanal för att få fler kvinnor ut på scenerna.

Under fredagskvällen spelar Fellbrink och medlemmar ur projektet på Sensommarfesten i Örnsköldsvik.

I helgen arrangerar Harrys Sensommarfesten i Ö-vik och bland annat erbjuder man artister som Martin Stenmarck, Partypistolerna, Ole Dole Doff, Finn 5 Fel, Dj Windseth och Dj Erika Cras. Läs även Stenmarck spelar i Örnsköldsvik.Ytterligare ett inslag är Female singersongwriters, som ska uppträda mellan klockan 18:00 och 20:00 under fredagen.

Bakom projektet står Sundsvallsbon Susanne Fellbrink, som själv livnärt sig på musiken i femton år. Hon har under en längre tid känt ett behov av att fler kvinnliga låtskrivare och musiker måste synliggöras.

Sagt och gjort. I maj drog hon i gång Female singersongwriters där kvinnliga soloartister i Norrland ska få träffas och utbyta erfarenheter. Många kände samma frustration när man träffades första gången.

– Det tog en kvart, sen satt alla och grät. Vi har alla upplevt samma sak, att det är så svårt att nå ut, säger Susanne Fellbrink.

Nätverket har ökat kreativiteten för unga sångerskan Amanda Lovevind, som har spelat en del i Sundsvall, men som känner att kontaktnätet för att få speltillfällen måste blir större.

– Vi som är med sitter mest själv hemma och skapar. Ofta sitter man någon timme men det är svårt att få ihop något. Efter att jag gått med i nätverket har jag skrivit tre låtar, säger hon.

Sanna Martinez var med i Lilla Melodifestivalen 2006 och Svensktoppen Nästa tidigare i år.

– Det är kul och nyttigt att få höra hur de andra gör när de skriver musik, säger hon.

Female singersongwriters är tänkt att bli en landsomfattande portal för arrangörer som vill boka kvinnliga artister – för sådana finns det gott om.

– Det ska vara lika naturligt att boka tjejer till spelningarna, och via projektets hemsida kan arrangörer göra ett aktivt val. Portalen blir som ett verktyg för de som vill boka kvinnliga akter, säger Fellbrink.

Under Sensommarfestens fredag kommer nio stycken unga kvinnliga artister att stå på scen.

– Det är artister från Female singersongwriters, tjejer från Ö-vik, Härnösand, Sundsvall och Umeå.

I höst väntar fler speltillfällen för Female singersongwriters, bland annat en lastbilsturné i länet som besöker exempelvis ICA Kvantum-parkeringen i Sollefteå den 30 augusti. Turnén är ett lite ovanligt grepp som Susanne Fellbrink genomfört tidigare.

– Vi rullar in med lastbil som blir till en scen. För att få komma ut måste man vara klurig och rik på idéer. Jag är ju ganska galen så jag har mycket påhitt, säger Fellbrink.

 

Fakta – Female singersongwriters

• Stöttar och synliggör kvinnor i musikbranschen i Västernorrland. Projektet stöds av länsstyrelsen och Tillväxtverket.

• Artisterna deltar i workshops, föreläsningar och utbyter erfarenheter. Under fredagen gästas Ö-vik, 30 augusti besöks Sollefteå och senare lär även Härnösand och Kramfors få besök.

Gustav Parment

060-19 72 59