Allehanda 29/8

För sju år sedan tog livet plötsligt en annan vändning för Maja Holmström, Härnösand och därför känns det kanske lite extra att fylla 30 år.

– Nu har jag checkat av ett år till, det är jag väldigt tacksam för.

Maja är född och uppvuxen i Sandviken utanför Gävle. 2005 flyttade hon till Härnösand för att börja plugga på förskollärarlinjen. Livet lekte, men den 23 augusti 2007, förändrades allt. Det onda i knäet var ingen inflammation. Det var cancer, en ovanlig sådan dessutom. Hon fick diagnosen osteosarkom, en form av skelettcancer.Att som 23-åring drabbas av cancer, blev omtumlande och chockartat:

– Jag blev tvungen att helt fokusera på nuet för att överleva .

Det blev en tuff tid med cellgiftsbehandlingar och operation. En protes opererades in i skelettet ovanför knäet in i lårbenet och ner till vadbenet. Sedan väntade en lång och jobbig tid med rehabilitering och hård träning. Med stort stöd av sin familj tog hon sig igenom alla svårigheter och kan nu efteråt till och med känna en viss tacksamhet.

– Ja, på något vis är jag tacksam att det hände just mig, sjukdomen har gjort mig klokare och djupare som människa och jag har lärt mig glädjas över det lilla.

– Min tjurighet har nog också hjälpt mig igenom detta, med den kommer man långt. Ingenting är omöjligt.

Hon försöker också vara en förebild för andra som har det svårt och inte tror sig klara av saker och ting genom att visa att vågar jag, så vågar andra.

Musiken betyder mycket för Maja och är en stor del av hennes liv. Hon kommer från en musikalisk familj och redan som barn var hon ute och spelade med sin pappa. Hennes förebild är storasyster Lina som under några år spelade med det norska bandet Serena Manessch.

Under gymnasietiden, när hon gick musiklinjen, utvecklade hon sin egen musikaliska stil som hon beskriver som soul med touch av country, gospel och pop.

Hon har också spelat in en skiva med hjälp av Pelle Sjölander som innehåller egna låtar. Namnet på skivan är ”Vägskäl” som också är titeln på en av låtarna, en låt som betyder mycket för henne och handlar just om att välja väg, att acceptera livet och att göra det bästa av det.

Sedan i våras medverkar hon även i projektet Female SingerSongwriter som leds av Susanne Fellbrink. Den ger kvinnliga soloartister i Norrland möjlighet att träffas, utbyta erfarenheter och inte minst, en chans att sprida sin musik.

Vad betyder projektet för dig?

– Tillgång, speciellt när man som jag inte kommer härifrån. Jag får en chans att komma ut och spela på ställen jag annars aldrig skulle få tillfälle att besöka. Sedan knyter man ju nya kontakter, byter idéer med varandra och får nya vänner.

Närmast ska Maja tillsammans med några andra i projektet uppträda i Sollefteå därefter blir det en tur till Ånge. I mitten av september kommer de till Härnösand.

En person som Maja gärna skulle vilja byta ett par ord med är Dolly Parton.

– Hon är min stora idol. Hennes texter, utstrålning och hennes sätt att sätta ihop ord inspirerar mig. I juli var jag på hennes konsert i Stockholm tillsammans med min mamma, som också är ett stort Dolly Parton fan, det var häftigt.

2014 tog hon sin efterlängtade förskollärarexamen och jobbar nu sedan ett år tillbaka på Älandsbro förskola.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Barnen, de ger så mycket energi, ärlighet och kärlek. De kan göra att en skitdag blir till en alldeles underbar dag. Dessutom är de mina fans. Det blir mycket sång och gitarr tillsammans med dem, men de vill ha riviga låtar som man kan dansa till.

Nu leker livet åter för Maja, hon får göra det hon tycker allra mest om; jobba med barn och sjunga och spela sin egen musik. Dessutom har hon hittat sin stora kärlek, Johan i porten bredvid.

– Livet är som ett pussel, till slut så faller alla bitarna på plats.

 

Anneli Pettersson

0611-55 48 23